Shakespeare Quotations Quiz


Choose the plays in which the quotations appear.

The answers are after the last quotation, number 37.


1. What a piece of work is a man! How noble in reason! how infinite in faculties! in form and moving, how express and admirable!

a. King Henry IV
b. Romeo and Juliet
c. A Midsummer Night's Dream
d. Hamlet

2. The weakest kind of fruit drops earliest to the ground.

a. The Merchant of Venice
b. The Winter's Tale
c. King Henry V
d. As You Like It

3. Let me be ignorant, and in nothing good, but graciously to know I am no better.

a. Romeo and Juliet
b. The Taming of the Shrew
c. Measure for Measure
d. A Midsummer Night's Dream

4. There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy.

a. The Tempest
b. Hamlet
c. As You Like It
d. The Merchant of Venice

5. Young men's love then lies not truly in their hearts, but in their eyes.

a. Romeo and Juliet
b. Hamlet
c. The Winter's Tale
d. King Henry IV

6. They say the tongues of dying men enforce attention, like deep harmony: Where words are scarce, they're seldom spent in vain.

a. Measure for Measure
b. A Midsummer Night's Dream
c. King Richard II
d. King Henry V

7. Life's but a walking shadow, a poor player that struts and frets his hour upon the stage, and then is heard no more.

a. The Tempest
b. Romeo and Juliet
c. King Richard II
d. Macbeth

8. Bid the dishonest man mend himself; if he mend, he is no longer dishonest.

a. As You Like It
b. Twelfth Night
c. The Merchant of Venice
d. Hamlet

9. What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.

a. A Midsummer Night's Dream
b. The Winter's Tale
c. King Henry V
d. Romeo and Juliet

10. Blow, blow, thou winter wind, thou art not so unkind as man's ingratitude.

a. As You Like It
b. Measure for Measure
c. Romeo and Juliet
d. King Henry IV

11. What: is the jay more precious than the lark because his feathers are more beautiful?

a. The Taming of the Shrew
b. Romeo and Juliet
c. The Winter's Tale
d. The Tempest

12. Lovers and madmen have such seething brains, such shaping fantasies, that apprehend more than cool reason ever comprehends.

a. Hamlet
b. As You Like It
c. A Midsummer Nights Dream
d. The Merchant of Venice

13. Cowards die many times before their deaths; the valiant never taste death but once.

a. Julius Caesar
b. King Henry IV
c. A Midsummer Night's Dream
d. Romeo and Juliet

14. As in a theatre, the eyes of men, after a well-graced actor leaves the stage, are idly bent on him that enters next.

a. The Tempest
b. Romeo and Juliet
c. King Richard II
d. The Winter's Tale

15. We are gentlemen that neither in our hearts nor outward eyes envy the great nor shall the low despise.

a. Pericles
b. Hamlet
c. Measure for Measure
d. Romeo and Juliet

16. And many strokes though with a little axe hew down and fell the hardest-timbered oak.

a. As You Like It
b. A Midsummer Night's Dream
c. King Henry VI
d. King Henry V

17. And do as adversaries do in law, strive mightily, but eat and drink as friends.

a. The Taming of the Shrew
b. King Henry IV
c. King Richard II
d. The Winter's Tale

18. A good heart is the sun and the moon; or, rather, the sun and not the moon, for it shines bright and never changes.

a. The Merchant of Venice
b. The Tempest
c. Romeo and Juliet
d. King Henry V

19. Great floods have flown from simple sources.

a. All's Well that Ends Well
b. Hamlet
c. Measure for Measure
d. A Midsummer Night's Dream

20. That man that hath a tongue, I say, is no man, if with his tongue he cannot win a woman.

a. As You Like It
b. King Henry V
c. The Two Gentlemen of Verona
d. The Winter's Tale

21. Daffodils that come before the swallow dares, and takes the winds of March with beauty.

a. The Winter's Tale
b. The Tempest
c. Othello
d. The Merchant of Venice

22. He that filches from me my good name robs me of that which enriches him and makes me poor indeed.

a. Hamlet
b. King Henry IV
c. Measure for Measure
d. Othello

23. Be to yourself as you would to your friend.

a. King Henry VIII
b. Romeo and Juliet
c. A Midsummer Night's Dream
d. The Taming of the Shrew

24. When sorrows come, they come not single spies, but in battalions!

a. As You Like It
b. The Tempest
c. Hamlet
d. King Henry V

25. The silence often of pure innocence persuades when speaking fails.

a. The Winter's Tale
b. Julius Caesar
c. Othello
d. The Merchant of Venice

26. There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.

a. The Taming of the Shrew
b. Othello
c. Measure for Measure
d. Hamlet

27. They say, best men are moulded out of faults: And, for the most, become much more the better, for being a little bad.

a. A Midsummer Night's Dream
b. Measure for Measure
c. The Tempest
d. Hamlet

28. This above all: to thine own self be true, and it must follow, as the night the day, thou canst not then be false to any man.

a. King Henry IV
b. The Merchant of Venice
c. As You Like It
d. Hamlet

29. Self-love, my liege, is not so vile a sin, as self-neglecting.

a. King Henry V
b. Measure for Measure
c. Romeo and Juliet
d. King Richard II

30. O! it is excellent to have a giant's strength, but it is tyrannous to use it like a giant.

a. A Midsummer Night's Dream
b. King Henry V
c. Measure for Measure
d. Othello

31. Neither a borrower, nor a lender be; for loan oft loses both itself and friend, and borrowing dulls the edge of husbandry.

a. Hamlet
b. The Tempest
c. The Taming of the Shrew
d. King Richard II

32. Ay me! for aught that ever I could read, could ever hear by tale or history, the course of true love never did run smooth.

a. Hamlet
b. A Midsummer Night's Dream
c. The Winter's Tale
d. As You Like It

33. All the world's a stage, and all the men and women merely players: They have their exits and their entrances.

a. King Henry IV
b. The Merchant of Venice
c. As You Like It
d. Measure for Measure

34. We are such stuff as dreams are made on, and our little life is rounded with a sleep.

a. The Tempest
b. King Henry V
c. Measure for Measure
d. Romeo and Juliet

35. The first thing we do, let's kill all the lawyers.

a. The Winter's Tale
b. Measure for Measure
c. The Taming of the Shrew
d. King Henry VI

36. If thou remember'st not the slightest folly that ever love did make thee run into, thou hast not loved.

a. As You Like It
b. Romeo and Juliet
c. King Richard II
d. A Midsummer Night's Dream

37. Uneasy lies the head that wears a crown.

a. The Merchant of Venice
b. Romeo and Juliet
c. King Henry IV
d. The Winter's Tale


answers: 1-d, 2-a, 3-c, 4-b, 5-a, 6-c, 7-d, 8-b, 9-d, 10-a, 11-a, 12-c, 13-a, 14-c, 15-a, 16-c, 17-a, 18-d, 19-a, 20-c, 21-a, 22-d, 23-a, 24-c, 25-a, 26-d, 27-b, 28-d, 29-a, 30-c, 31-a, 32-b, 33-c, 34-a, 35-d, 36-a, 37-c

A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations:
Women Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Ralph Waldo Emerson (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
New England Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
African-American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Humorists and Wits (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Southern Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
British Women Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Children's Literature Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Edwardian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Essayists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
George Bernard Shaw and Oscar Wilde (Kindle Book)

Memorable Quotations:
German Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Great American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Historians of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Polish Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Screenwriters (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Short Story Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Victorian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Novelists of the Past (Kindle Book)

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com