Mark Twain Quiz

The answers appear after the last question, number 15.


1. What was Mark Twain's real name?

a. Lawrence Smith
b. Clem Samuels
c. Harry Jefferson
d. Samuel Langhorne Clemens

2. Where was Twain born on Nov. 30, 1835?

a. Florida, Missouri
b. Missouri, Florida
c. Clearwater, Florida
d. Paris, France

3. What was the name of his brother who ran the Hannibal Journal?

a. Orion
b. Nelson
c. Mark
d. Benjamin

4. Around 1857, Twain learned what occupation?

a. banking
b. steamboat piloting
c. sewing
d. railroading

5. What does Mark Twain mean?

a. "two fathoms" deep
b. "sixteen tons"
c. "five fathoms" deep
d. "Howdy"

6. Who did Twain marry in 1870?

a. Olivia Langdon
b. Diana Dell
c. Olive Oak
d. Helen Hunter

7. Name his satirical book of get-rich-quick schemes and political mischief.

a. The Gilded Age
b. Tom Sawyer
c. Roughing It
d. A Tramp Abroad

8. What was the name of the publishing firm Twain established?

a. Charles L. Webster and Co.
b. Dell
c. Simon & Schuster
d. Twain Publishing

9. How old was Mark Twain when he published the Adventures of Huckleberry Finn?

a. 49
b. 21
c. 18
d. 30

10. What did Mark Twain declare in 1894?

a. joy
b. guns are evil
c. bankruptcy
d. his run for President

11. What was the name of his daughter who died in 1896?

a. Polly
b. Susy
c. Cindy
d. Tammy

12. What is the name of his character who has adventures on the Mississippi with a runaway slave?

a. Slick Willy
b. Dirty Harry
c. Slim Pickens
d. Huck Finn

13. What was the name of the runaway slave?

a. Jim
b. George
c. Newt
d. Teddy

14. In which of his books did Twain say, "By trying we can easily learn to endure adversity. Another man's, I mean."?

a. Following the Equator
b. The Old Man and the Sea
c. The Great Gatsby
d. Reflections on Life

15. What year did Mark Twain die?

a. 1968
b. 1860
c. 1941
d. 1910


Answers: 1-d, 2-a, 3-a, 4-b, 5-a, 6-a, 7-a, 8-a, 9-a, 10-c, 11-b, 12-d, 13-a, 14-a, 15-d

A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations:
Great American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Historians of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Polish Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Screenwriters (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Short Story Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Victorian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Novelists of the Past (Kindle Book)

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com