Mystery, Suspense, and Detective Fiction Quiz


You can always tell a detective on TV.
He never takes his hat off.
--Raymond Chandler


The answers appear after the last question, number 28.


1. What detective novelist created Dr. Gideon Fell and Sir Henry Merrivale?

a. John Dickson Carr
b. Sue Grafton
c. Robert Parker
d. Nancy Drew

2. Philip Marlowe was the hero in whose detective novels?

a. Walter Mosley
b. Raymond Chandler
c. Tom Clancy
d. F. Scott Fitzgerald

3. Who wrote the original screenplay for The Blue Dahlia?

a. Nero Wolfe
b. Raymond Chandler
c. Dean Koontz
d. Peggy Noonan

4. What was the name of the priest-detective in G. K. Chesterton's short stories?

a. Father Brown
b. Father Green
c. Father Black
d. Father White

5. What British mystery writer invented Hercule Poirot and Miss Jane Marple?

a. Robert Ludlum
b. Agatha Christie
c. Mary Higgins Clark
d. Sir James Herman Marpes

6. Miss Jane Marple's first starring role is in what novel?

a. Murder in the Cathedral
b. Murder by Decree
c. Murder at the Vicarage
d. Miss Marple Buys a Hat

7. Who wrote The Woman in White and The Moonstone?

a. Wilkie Collins
b. Leslie O'Kane
c. Gene DeWeese
d. Meg Chittenden

8. What does G. K. stand for in Chesterton's name?

a. Gary Kenneth
b. Gregory Kelley
c. Geoffrey Kissinger
d. Gilbert Keith

9. What was Len Deighton's first novel?

a. The Ipcress File
b. Billion Dollar Brain
c. Funeral in Berlin
d. The Empty Glass

10. What writer, born in Sauk City, Wisconsin, wrote Bright Journey?

a. Phillip Luber
b. August Derleth
c. Raymond Chandler
d. Charles Kent

11. What was the English novelist Arthur Conan Doyle's profession?

a. doctor
b. lawyer
c. prison guard
d. jewel thief

12. In what story did Sherlock Holmes first appear?

a. "A Study in Scarlet"
b. "The Casebook of Sherlock Holmes"
c. "The Hound of the Baskervilles"
d. "The Return of Sherlock Holmes"

13. What was the name of the book in which Hercule Poirot first appears?

a. The Strange Case of Lipstick Stains
b. The Mysterious Affair at Styles
c. The Odd Duck
d. M is for Murder

14. Who was Sherlock Holmes' archenemy?

a. Dr. Watson
b. Professor Challenger
c. Charlie Chan
d. Professor Moriarty

15. What former journalist, stockbroker, and naval officer created James Bond?

a. Ian Fleming
b. Admiral Byrd
c. Clarke Hill
d. James Dell

16. James Bond was also called what?

a. Agent 700
b. Agent 007
c. Agent 2000
d. M

17. What former rock music columnist wrote The Eye of the Needle?

a. Ken Follett
b. John MacDonald
c. Robin Cook
d. Tony Hillerman

18. What former steeplechase jockey wrote Dead Cert?

a. Francis Richards
b. Lilian Jackson Braun
c. Dick Francis
d. Molly Brown

19. What detective novelist created Perry Mason?

a. Wendi Lee
b. Erle Stanley Gardner
c. Ian Fleming
d. Alec West

20. What was Erle Stanley Gardner before he became a full-time writer?

a. lawyer
b. nurse
c. chemist
d. chef

21. Who wrote under the pseudonym A. A. Fair?

a. Mary Wings
b. Richard Stark
c. Erle Stanley Gardner
d. Jay Finkelstein

22. What crime novelist worked as a Pinkerton detective for eight years?

a. Dashiell Hammett
b. Robert Parker
c. Mary Higgins Clark
d. James Norman

23. What were the names of the husband and wife sleuths in The Thin Man by Dashiell Hammett?

a. Charles and Kate Mahan
b. Barbara and Ben Wells
c. Nick and Nora Charles
d. Sue and Steve Petoski

24. Who was Dashiell Hammett's friend and companion for over 30 years?

a. Lillian Hellman
b. Ruth Gordon
c. Dorothy Parker
d. Bette Davis

25. What is the real name of P. D. James

a. Paula Diana James
b. Pamela Doris James
c. Peter Davis James
d. Phyllis Dorothy James White

26. What detective novelist features Adam Dalgliesh of the CID in many books?

a. P. D. James
b. Barbara Paul
c. Lia Matera
d. E. C. Ayres

27. Who wrote Get Shorty and Glitz?

a. Rita Mae Brown
b. Elmore Leonard
c. Peter Sellers
d. V. I. Lawrence

28. Frederic Dannay and Manfred Bennington Lee wrote under what pen name?

a. Charlie Chan
b. Perry Mason
c. Clark Kent
d. Ellery Queen




answers: 1-a, 2-b, 3-b, 4-a, 5-b, 6-c, 7-a, 8-d, 9-a, 10-b, 11-a, 12-a, 13-b, 14-d, 15-a, 16-b, 17-a, 18-c, 19-b, 20-a, 21-c, 22-a, 23-c, 24-a, 25-d, 26-a, 27-b, 28-d


A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations:
Women Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Ralph Waldo Emerson (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
New England Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
African-American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Humorists and Wits (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Southern Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
British Women Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Children's Literature Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Edwardian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Essayists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
George Bernard Shaw and Oscar Wilde (Kindle Book)

Memorable Quotations:
German Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Great American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Historians of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Polish Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Screenwriters (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Short Story Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Victorian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Jewish Writers of the Past

Memorable Quotations:
Philosophers of Western Civilization

Memorable Quotations:
French Writers of the Past

Memorable Quotations:
English Writers of the Past

Memorable Quotations:
Irish Writers of the Past

Memorable Quotations:
Massachusetts Writers of the Past

Memorable Quotations:
Famous Teachers of the Past

Memorable Quotations:
American Women Writers of the Past

Memorable Quotations:
Humorists, Wits, and Satirists of the Past

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com