Latin American
Literature Quiz


The answers appear after the last question, number 27.


1. What epic is about the conquest of the Araucanian Indians of Chile by the Spaniards?

a. La Hora
b. De nada
c. Cuchillos
d. La Araucana

2. The poet Diego de Hojeda was from what country?

a. Peru
b. Mexico
c. Cuba
d. Chile

3. The dramatist Peralta Barnuevo was from what country?

a. Honduras
b. Mexico
c. Peru
d. Cuba

4. What are costumbrista writings?

a. tales of romance
b. sketches of local customs
c. stories of animals
d. sad poems

5. Who wrote the biographical-social study Facundo?

a. Mario Vargas Llosa
b. Alejo Carpentier
c. Peralta Barnuevo
d. Domingo Faustino Sarmiento

6. The novelist Alberto Blest Gana was from what country?

a. Chile
b. Mexico
c. Peru
d. Cuba

7. Who wrote Sin rumbo or Without Direction?

a. Eugenio Cambaceres
b. Mario Benedetti
c. Juan Carlos Onetti
d. Juan Peru

8. What Ecuadorian is the author of Siete tratados or Seven Essays?

a. Enrique Amorim
b. Leopoldo Marechal
c. Juan Montalvo
d. George Vista

9. Who wrote La gloria de Don Ramiro?

a. Juan Carlos Onetti
b. Enrique Larreta
c. Clorinda Matto de Turner
d. Diego de Hojeda

10. Who wrote Aves sin nido?

a. Clorinda Matto de Turner
b. Manuel Rojas
c. Baldomero Lillo
d. Jorge Luis Borges

11. The novelist Federico Gamboa was from what country?

a. Mexico
b. Spain
c. Cuba
d. France

12. What Chilean author wrote Sub terra?

a. Juan Carlos Onetti
b. Adolfo Bioy Casares
c. Leopoldo Marechal
d. Baldomero Lillo

13. What Uruguayan writer wrote Cuentos de la selva?

a. Domingo Faustino Sarmiento
b. Horatio Quiroga
c. Clorinda Matto de Turner
d. Eduardo Barrios

14. When was the Mexican Revolution?

a. 1776
b. 1812
c. 1910-20
d. 1066

15. Who won the Nobel Prize in literature in 1971?

a. Juan Carlos Onetti
b. Diego de Hojeda
c. Manuel Rojas
d. Pablo Neruda

16. Who was the first Latin American writer to receive the Nobel Prize in literature in 1945?

a. Gabriela Mistral
b. Ricardo Guiraldes
c. Baldomero Lillo
d. Jorge Luis Borges

17. What Mexican writer received the 1990 Nobel Prize?

a. Juan Carlos Onetti
b. Domingo Faustino Sarmiento
c. Adolfo Bioy Casares
d. Octavio Paz

18. What Argentine novelist wrote Story of a Passion for Argentina?

a. Clorinda Matto de Turner
b. Eduardo Mallea
c. Eduardo Barrios
d. Ricardo Guiraldes

19. Who wrote Don Segundo Sombra?

a. Manuel Rojas
b. Baldomero Lillo
c. Rodolfo Usigli
d. Ricardo Guiraldes

20. What Mexican novelist wrote Los de abajo?

a. Mariano Azuela
b. Juan Carlos Onetti
c. Diego de Hojeda
d. Leopoldo Marechal

21. The writer Alcides Arguedas was from what country?

a. Mexico
b. Cuba
c. Bolivia
d. Peru

22. Who wrote El hermano asno?

a. Mariano Azuela
b. Domingo Faustino Sarmiento
c. Jorge Luis Borges
d. Eduardo Barrios

23. Who wrote the novel The Last Mist?

a. Maria Luisa Bombal
b. Clorinda Matto de Turner
c. Manuel Rojas
d. Adolfo Bioy Casares

24. Who wrote Ficciones and Labyrinths?

a. Diego de Hojeda
b. Baldomero Lillo
c. Eduardo Barrios
d. Jorge Luis Borges

25. What Uruguayan novelist wrote El astillero?

a. Juan Carlos Onetti
b. Eduardo Barrios
c. Leopoldo Marechal
d. Domingo Faustino Sarmiento

26. Who wrote The Truce?

a. Baldomero Lillo
b. Mario Benedetti
c. Manuel Rojas
d. Adolfo Bioy Casares

27. Who wrote Where the Air Is Clear?

a. Clorinda Matto de Turner
b. Diego de Hojeda
c. Jorge Luis Borges
d. Carlos Fuentes


Answers: 1-d, 2-a, 3-c, 4-b, 5-d, 6-a, 7-a, 8-c, 9-b, 10-a, 11-a, 12-d, 13-b, 14-c, 15-d, 16-a, 17-d, 18-b, 19-d, 20-a, 21-c, 22-d, 23-a, 24-d, 25-a, 26-b, 27-d


A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations:
Women Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Ralph Waldo Emerson (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
New England Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
African-American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Humorists and Wits (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Southern Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
British Women Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Children's Literature Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Edwardian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Essayists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
George Bernard Shaw and Oscar Wilde (Kindle Book)

Memorable Quotations:
German Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Great American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Historians of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Polish Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Screenwriters (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Short Story Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Victorian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations: Latin American Writers

Memorable Quotations: Nobel Prize Winners

Memorable Quotations:
Nobel Prize Winners of the Past (Kindle Book)

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com