Journalism Quiz


A petty reason perhaps why novelists more and more
try to keep a distance from journalists
is that novelists are trying to write the truth
and journalists are trying to write fiction.
--Graham Greene


The answers appear after the last question, number 27.


1. Joseph Pulitzer left what college $2 million in his will to establish a school of journalism?

a. Columbia University
b. West Virginia University
c. Stanford
d. Penn State

2. What was the cartoonist Peter Arno's real name?

a. Peter Curt Arnot
b. Sam Spade
c. Sylvia Goodman
d. Curtis Arnoux Peters

3. Alfred Gerald Caplin, the creator of "Li'l Abner," wrote under what pen name?

a. Al Capp
b. Chick Young
c. Gerry Alcap
d. Ben Casey

4. Herblock is the professional name of whom?

a. Larry Herman Block
b. Herbert Lawrence Block
c. Herman Blockstein
d. Myrtle Smith

5. Thomas Nast, the famous American political cartoonist, was born where?

a. Ludwig, Bavaria
b. Brooklyn, New York
c. Madrid, Spain
d. Little Rock, Arkansas

6. What is Benjamin Bradlee's middle name?

a. Bell
b. Franklin
c. Post
d. Crowninshield

7. What do the initials H. L. stand for in Mencken's name?

a. Harold Leonard
b. Hayes Leeps
c. Hank Luggs
d. Henry Louis

8. "The Conning Tower" was whose newspaper column?

a. George Washington
b. Franklin Pierce Adams
c. Harriet Tubman
d. Al Gore

9. What magazine editor wrote Only Yesterday?

a. Helen Gurley Brown
b. John Kennedy, Jr.
c. Frederick Lewis Allen
d. Kay Graham

10. Which newspaper columnist and investigative reporter was once a Mormon missionary?

a. Carl Bernstein
b. Jack Anderson
c. Amos Andy
d. Drew Pearson

11. Drew Pearson's popular muckraking column was called what?

a. "Who's On First"
b. "Tell It Like It Is"
c. "Washington Merry-Go-Round"
d. "Washington, My Town!"

12. Russell Baker became host of what television show in 1993?

a. Masterpiece Theatre
b. Baywatch
c. Washington Week in Review
d. Mystery

13. Elizabeth Cochran, the American journalist known for her exposes and daring exploits, used what pen name?

a. S. J. Perelman
b. Nellie Bly
c. Ellen Goodman
d. June Cleaver

14. This former sportswriter wrote The Gang That Couldn't Shoot Straight? Who was he?

a. Jimmy Breslin
b. Mark Twain
c. Strom Thurmond
d. David McPherson

15. Heywood Broun's newspaper column was titled what?

a. "Keep On Smiling"
b. "It seems to Me"
c. "Dallas, You Gotta Love It"
d. "Obits"

16. Who joined the Paris staff of the New York Herald Tribune in 1949?

a. Art Buchwald
b. Jackie Kennedy
c. John Kennedy
d. Harry K. Smith

17. Dorothy Dix's column, "Dorothy Dix Talks" was about what?

a. advice to cat lovers
b. advice to the lovelorn
c. business and industry
d. travel

18. The famous newspaper editor Horace Greeley founded what publication?

a. Newsweek magazine
b. The Boston Globe
c. The New York Times
d. The New York Tribune

19. Hedda Hopper, the gossip columnist, was once what?

a. an aspiring actress
b. a bus driver
c. a wedding consultant
d. a lawyer

20. The publisher Henry Luce was born in 1898 in what country?

a. Sweden
b. Poland
c. China
d. Cambodia

21. Which political columnist won a Pulitzer Prize in 1975?

a. Mary McGrory
b. Bob Woodward
c. Dan Rather
d. Mary Hart

22. What was the name of the war correspondent who became famous for his realistic accounts of soldiers during World War II?

a. Mark Clark
b. Ernie Pyle
c. Bill Marshall
d. Leonard Sheldon

23. Grantland Rice's famous phrase about high moral standards was what?

a. "It's not whether you won or lost but how you played the game."
b. "Win at all cost."
c. "Don't look back."
d. "Win one for the Gipper."

24. What newspaper columnist was U.S. ambassador to Finland from 1963-64?

a. Leah Taylor
b. Carl Rowan
c. Walter Cronkite
d. Peter Jennings

25. Damon Runyon's best-known work is what?

a. Men and Babes
b. Fellows and Tootsies
c. Guys and Dolls
d. Male and Female

26. Who opened CBS's first Moscow bureau?

a. Daniel Schorr
b. Leslie Stahl
c. Mike Wallace
d. George Wallace

27. Who wrote Hard Times: An Oral History of the Great Depression?

a. Studs Bailey
b. Harry Studs
c. Studs Sue Manly
d. Studs Terkel


Answers: 1-a, 2-d, 3-a, 4-b, 5-a, 6-d, 7-d, 8-b, 9-c, 10-b, 11-c, 12-a, 13-b, 14-a, 15-b, 16-a, 17-b, 18-d, 19-a, 20-c, 21-a, 22-b, 23-a, 24-b, 25-c, 26-a, 27-d

A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations: Journalists

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations: H.L. Mencken
(Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Ralph Waldo Emerson (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
New England Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
African-American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Humorists and Wits (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Southern Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
British Women Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Children's Literature Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Edwardian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Essayists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
George Bernard Shaw and Oscar Wilde (Kindle Book)

Memorable Quotations:
German Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Great American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Historians of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Polish Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Screenwriters (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Short Story Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Victorian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations: Journalists (A - L)

Memorable Quotations: Journalists (M - Z)

Memorable Quotations: Women Writers

Memorable Quotations: American Women Writers

Memorable Quotations: British Women Writers

Memorable Quotations: Jewish Women Writers

Memorable Quotations: Women Short Story Writers

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com