Historians Quiz


"History unfolds itself by strange and unpredictable paths.
We have little control over the future; and none at all over the past."
--Sir Winston Churchill


The answers appear after the last question, number 11.


1. Who won a Pulitzer in 1963 for The Guns of August?

a. Thomas Jefferson
b. Barbara Tuchman
c. David McPherson
d. Louis Richman

2. Who wrote The Zimmerman Telegram?

a. Barbara Tuchman
b. John Adams
c. Henry Adams
d. Edward Gibbon

3. Who wrote Majority Rule and Minority Rights?

a. Henry Steele Commager
b. William Shakespeare
c. Barbara Tuchman
d. Herodotus

4. Who wrote The Decline and Fall of the Roman Empire?

a. Julius Caesar
b. Vergil
c. Edward Gibbon
d. Jonathan Swift

5. Who is known as the father of history?

a. Stendhal
b. Herodotus
c. Vergil
d. Thucydides

6. What great Greek historian wrote the Peloponnesian War?

a. Herodotus
b. Sophocles
c. Aristotle
d. Thucydides

7. In the Study of History, who stated that the breakdown of a civilization occurs when creative minorities fail to respond successfully to challenges and give way to dominant minorities ruling merely by force over masses turned into proletariats?

a. Arnold Joseph Toynbee
b. Bram Stoker
c. George Washington
d. Al Gore

8. Who wrote A Stillness at Appomattox?

a. Charles Bruce Catton
b. Robert E. Lee
c. Mark Twain
d. H. G. Wells

9. Who was banished from Athens because of his pro-Spartan sympathies?

a. Xenophon
b. Pericles
c. Euripides
d. Goethe

10. Who wrote In Retrospect: The History of a Historian?

a. Arthur Schlesinger
b. Homer
c. Seneca
d. Sappho

11. Who was Will Durant's wife?

a. Doris
b. Ariel
c. Ruth
d. Diana


Answers: 1-b, 2-a, 3-a, 4-c, 5-b, 6-d, 7-a, 8-a, 9-a, 10-a, 11-b

A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations from Winston Churchill
(Kindle Book)

Memorable Quotations:
Historians of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Polish Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Screenwriters (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Short Story Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Victorian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations: Historians

Memorable Quotations: Edwardian Writers

Memorable Quotations: Elizabethan Writers

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com