Greek Literature Quiz


The answers appear after the last question, number 15.


1. Who wrote the Iliad and the Odyssey?

a. Aristotle
b. Plato
c. Sophocles
d. Homer

2. Which Greek poet wrote Works and Days?

a. Hesiod
b. Homer
c. Socrates
d. Solon

3. Who is considered the first Athenian poet?

a. Callinus
b. Theognis
c. Solon
d. Mimnermus

4. Who is believed to have invented iambic verse?

a. Archilochus
b. Aesop
c. Plato
d. Ovid

5. Who is considered the first Greek lyric poet?

a. Apollo
b. Spartacus
c. Lesbos
d. Terpander

6. Who is the greatest woman poet of ancient Greece?

a. Sappho
b. Helen
c. Diana
d. Leah

7. Who wrote Prometheus Bound?

a. Oedipus
b. Orestes
c. Aeschylus
d. Homer

8. Who wrote Oedipus Rex?

a. Sophocles
b. Aristotle
c. Aeschylus
d. Antigone

9. Who is Medea's husband?

a. Hercules
b. Apollo
c. Zeus
d. Jason

10. Who does Aristophanes ridicule in The Clouds?

a. Socrates
b. Euripides
c. Satan
d. God

11. Herodotus is considered what kind of writer?

a. poet
b. historian
c. novelist
d. essayist

12. Who wrote the History of the Peloponnesian War?

a. Herodotus
b. Agamemnon
c. Xenophon
d. Thucydides

13. What was Demosthenes?

a. an orator
b. a priest
c. a king
d. a banker

14. Who was a pupil of Plato?

a. Aristotle
b. Alexander
c. Homer
d. Socrates

15. Who is Oedipus' daughter?

a. Electra
b. Ruth
c. Antigone
d. Clytemnestra


Answers: 1-d, 2-a, 3-c, 4-a, 5-d, 6-a, 7-c, 8-a, 9-d, 10-a, 11-b, 12-d, 13-a, 14-a, 15-c

A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations: Greeks

Memorable Quotations:
Great Greek Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Ralph Waldo Emerson (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
New England Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
African-American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Humorists and Wits (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Southern Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
British Women Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Children's Literature Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Edwardian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Essayists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
George Bernard Shaw and Oscar Wilde (Kindle Book)

Memorable Quotations:
German Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Great American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Historians of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Journalists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Playwrights of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Poets of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Polish Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Screenwriters (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Short Story Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Victorian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Women Novelists of the Past (Kindle Book)

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com