Folktales Quiz


The answers appear after the last question, number 20.


1. What are the principal kinds of folktales?

a. novels, romances, and myths
b. myths, legends, and fairy tales
c. essays, legends, and songs
d. fairy tales, poems, and myths

2. Where is the home of the Greek gods?

a. Mt. Olympus
b. Mt. McKinley
c. Mt. Everest
d. The Himalayas

3. What day is derived from the Norse god Thor?

a. Tuesday
b. Monday
c. Friday
d. Thursday

4. What is a mythical Arabian bird?

a. phoenix
b. canary
c. dove
d. robin

5. Who was the Greek god of the sea?

a. Zeus
b. Apollo
c. Poseidon
d. Mercury

6. Who was known as the Master Lumberjack?

a. Paul Bunyan
b. Pecos Bill
c. Bowleg Bill
d. John Henry

7. What is the name of a folk story partly in song or verse?

a. legend
b. tall tale
c. myth
d. cante fable

8. Who wrote Household Tales in the early 19th century?

a. Jacob and Wilhelm Grimm
b. Mother Goose
c. Andrew Lang
d. Hans Christian Andersen

9. What nationality was folklorist Andrew Lang?

a. Irish
b. Welsh
c. American
d. Scottish

10. What nationality was Hans Christian Andersen?

a. French
b. Swedish
c. Danish
d. English

11. Zeus is from what country's myths?

a. Poland
b. Italy
c. France
d. Greece

12. What was the profession of Casey Jones?

a. locomotive engineer
b. lawyer
c. baseball player
d. opera singer

13. Who is a trickster-hero in West African folktales?

a. Anansi the Spider
b. Billy the Kid
c. Tasham the Lion
d. Kinlaw the Goat

14. What is the German word for fairy tales?

a. Vier
b. Urlaub
c. Marchen
d. Bitte

15. Where did the Brer Rabbit stories originate?

a. West Africa
b. Norway
c. Iran
d. Spain

16. Aphrodite, the Greek goddess of love and marriage, was called what in Roman mythology?

a. Vesta
b. Diana
c. Minerva
d. Venus

17. The line "Fee-fi-fo-fum/I smell the blood of an Englishman" is from what folktale?

a. "Old Joe Clark"
b. "Lousy Miner"
c. "The Devil and Tom Walker"
d. "Jack and the Beanstalk"

18. "The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County" was written by whom?

a. Mark Twain
b. John Steinbeck
c. John Robb
d. Fannie McCormick

19. Who was the Egyptian patron goddess of mariners?

a. Re
b. Osiris
c. Jove
d. Isis

20. Who was the ferryman of the River Styx?

a. Charon
b. Chronos
c. Heracles
d. Clio


Answers: 1-b, 2-a, 3-d, 4-a, 5-c, 6-a, 7-d, 8-a, 9-d, 10-c, 11-d, 12-a, 13-a, 14-c, 15-a, 16-d, 17-d, 18-a, 19-d, 20-a

A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations:
African-American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Humorists and Wits (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Southern Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Children's Literature Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations: Polish Writers

Memorable Quotations: Russian Writers

Memorable Quotations: Science Fiction Writers

Memorable Quotations: Scottish Writers

Memorable Quotations: Victorian Writers

Memorable Quotations: Women Writers

Memorable Quotations: American Women Writers

Memorable Quotations: British Women Writers

Memorable Quotations: Jewish Women Writers

Memorable Quotations: Women Short Story Writers

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com