Characters and Themes Quiz


Great literature is simply language
charged with meaning to the utmost possible degree.
--Ezra Pound


The answers appear after the last question, number 25.


1. Who is the lazy, good-for-nothing heroic boy in The Thousand and One Nights?

a. Mohammed
b. Aladdin
c. Tookie
d. Abdul

2. What was Ali Baba's profession in "Ali Baba and the Forty Thieves"?

a. butcher
b. baker
c. woodcutter
d. brothel owner

3. What was the name of the woman from Florence who inspired Dante?

a. Beatrice Portinari
b. Marisa Funderella
c. Sophia Ponte
d. Roberta Pasta

4. In James Fenimore Cooper's Leatherstocking Tales, who is the main figure?

a. Tonto
b. Natty Bumppo
c. Chief Warren
d. Dolly Madison

5. Lord Byron's bold and brooding romantic character was called what?

a. the lordly hero
b. the Byronic hero
c. the Fool
d. the Byronic twit

6. What is the name of the fictional detective used by many American authors?

a. Ralph Bundy
b. Nick Carter
c. Harry Morgan
d. Pete Wilson

7. Don Juan is a major character of what origin?

a. Latvian
b. French
c. Spanish
d. Italian

8. What was Nancy Drew's father's profession?

a. heart surgeon
b. district attorney
c. typewriter salesman
d. mining engineer

9. Sir John Falstaff appeared in which of Shakespeare's plays?

a. Romeo and Juliet
b. Richard III
c. Taming of the Shrew
d. Henry IV

10. Who in German literature sold his soul to the devil?

a. Faust
b. Beowulf
c. Fat Albert
d. Gustaf Bromberg, Jr.

11. In Rossini's The Barber of Seville, who is the hero?

a. Mozart
b. Figaro
c. Carmen's brother
d. Marco Marchi

12. What was used by Joseph of Arimathea to gather blood from Christ's wounds.

a. The Holy Grail
b. The Blessed Sacrament
c. The Sacred Cup
d. The Hallowed Mug

13. What was the name of the beautiful wife of King Arthur?

a. Veronica
b. Julia
c. Guinevere
d. Mary

14. What was the name of the Hardy Boys' father?

a. George
b. Dick
c. Rocco
d. Fenton

15. Who wears a black mask and patched costume in Italian literature?

a. Harlequin
b. Gypsy King
c. Monty Cristo
d. Maria Ragu

16. Where did Sherlock Holmes and Dr. Watson live?

a. 225C Baker Street
b. 221A Baker Street
c. 10 Downing Street
d. 221B Baker Street

17. Who created the idea of the Round Table?

a. the Lady of the Lake
b. Sir Lancelot
c. Merlin
d. a witch

18. What was the artificial language used in George Orwell's Nineteen Eighty-Four?

a. Newspeak
b. Gonzo Journalism
c. sitcom
d. nightly news

19. The Pied Piper is a character in what country's legend?

a. United States
b. Cuba
c. Germany
d. Norway

20. Who in folklore is also known as Robin Goodfellow?

a. Puck
b. Robin Hood
c. Rob Roy
d. Robert Blake

21. In the Punch and Judy puppet show, what is the name of Punch's dog?

a. Rover
b. Toby
c. Toto
d. Lassie

22. How many years did Rip Van Winkle sleep?

a. 2
b. 20
c. 10
d. 150

23. Robin Hood, Little John, and Friar Tuck lived in Sherwood Forest near where?

a. Nottingham
b. London
c. Normandy
d. Dover

24. James Hilton created Shangri-La in what novel?

a. Missing Place
b. Lost Horizon
c. Somewhere in Time
d. I'll Be Seeing You

25. What writer invented Uncle Remus, Brer Rabbit, Brer Fox, and Brer Bear?

a. Joel Chandler Harris
b. Washington Irving
c. Robert Parker
d. Sue Grafton



Answers: 1-b, 2-c, 3-a, 4-b, 5-b, 6-b, 7-c, 8-b, 9-d, 10-a, 11-b, 12-a, 13-c, 14-d, 15-a, 16-d, 17-c, 18-a, 19-c, 20-a, 21-b, 22-b, 23-a, 24-b, 25-a

A Literary Quiz (Index)

MemorableQuotations.com

Memorable Quotations: Lord Byron
(Kindle Book)

Memorable Quotations from George Orwell
(Kindle Book)

Memorable Quotations:
African-American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
American Southern Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
British Women Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Children's Literature Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Edwardian Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
German Writers of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Great American Writers (Kindle Book)

Memorable Quotations:
Novelists of the Past (Kindle Book)

Memorable Quotations: African-American Writers

Memorable Quotations: Australian Writers

Memorable Quotations: Austrian Writers

Memorable Quotations: British Women Writers

Memorable Quotations: Canadian Writers

Memorable Quotations: Danish Writers

Memorable Quotations: Edwardian Writers

Memorable Quotations: Elizabethan Writers

Memorable Quotations:
English Writers (A - B)

Memorable Quotations:
English Writers (C - F)

Memorable Quotations:
English Writers (G - K)

Memorable Quotations:
English Writers (L - O)

Memorable Quotations:
English Writers (P - Z)

Memorable Quotations: French Writers (A - L)

Memorable Quotations: French Writers (M - Z)

Memorable Quotations: German Writers

Memorable Quotations: Irish Writers (A - L)

Memorable Quotations: Irish Writers (M - Z)

Memorable Quotations: Italian Writers

Memorable Quotations: Jewish Women Writers

Memorable Quotations: Jewish Writers

Memorable Quotations: Latin American Writers

Memorable Quotations: Letter Writers

Memorable Quotations: Massachusetts Writers

Memorable Quotations: Norwegian Writers

Memorable Quotations: Polish Writers

Memorable Quotations: Russian Writers

Memorable Quotations: Science Fiction Writers

Memorable Quotations: Scottish Writers

Memorable Quotations: Screenwriters

Memorable Quotations: Short Story Writers (A - L)

Memorable Quotations: Short Story Writers (M - Z)

Memorable Quotations: Spanish Writers

Memorable Quotations: Speechwriters

Memorable Quotations: Swedish Writers

Memorable Quotations: Victorian Writers

Memorable Quotations: Women Writers

Memorable Quotations: American Women Writers

Memorable Quotations: British Women Writers

Memorable Quotations: Jewish Women Writers

Memorable Quotations: Women Short Story Writers

MemorableQuotations.com
http://www.memorablequotations.com